Warenhuisketen V&D mag de lonen van de pakweg 4.000 werknemers die geen lid zijn van vakbond FNV of CNV eventueel wel verlagen, maar daar zit het bedrijf niet erg op te wachten.
Dit liet de warenhuisketen maandag meteen. V&D gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter in Amsterdam over het gevraagde loonoffer.
V&D mag de lonen van de leden van FNV en CNV onder zijn 5.000 warenhuiswerknemers niet verlagen, aldus de voorzieningenrechter maandag.Volgens bestuurder Niels Suijker van FNV, hebben de twee bonden samen zo’n duizend leden onder het V&D-personeel.
De rechter deed uitspraak in het kort geding dat de vakbonden FNV en CNV tegen V&D hadden aangespannen om de salarisverlaging tegen te houden. Volgens V&D is het nodig de lonen met 5,8 procent te verlagen als sluitstuk van het reddingsplan om het noodlijdende concern overeind te houden. Het 127 jaar oude winkelbedrijf draait al twintig jaar met verlies.
“V&D is ervan overtuigd dat gezien de huidige bedrijfs- en marktomstandigheden de voorgenomen loonmaatregelen noodzakelijk zijn. In deze nieuwe economie waarin ook het retaillandschap snel verandert, is het absoluut noodzakelijk dat we de loonkosten verlagen naar een niveau dat nu gebruikelijk is in de retailmarkt. Dit is nodig om te concurreren met de nieuwe spelers in de markt en waarmee we een toekomst kunnen bieden aan onze medewerkers”, aldus topman Don Roach in een verklaring.
Loonsverlaging V&D: wel of niet lid van vakbond
V&D-directeur Sanne Oosterhoff (warenhuizen) zei dat het winkelbedrijf blijft streven naar een oplossing met behoud van werkgelegenheid. Als de kosten niet omlaag kunnen door de salarissen te verlagen, wordt gekeken naar andere scenario's. "Snijden in het personeelsbestand is als zodanig niet aan de orde, omdat ik een bepaalde bezettingsgraad nodig heb om de kwaliteit van de dienstverlening op peil te houden", zei hij.
Oosterhoff wilde niet ingaan op de vraag of V&D nu wel de salarissen gaat korten van de niet-vakbondsleden. Dat is volgens hem nog niet aan de orde. Het concern wil eerst het vonnis goed bestuderen, zei hij. Hij voegde er wel aan toe dat het maken van een onderscheid tussen niet-leden en leden "niet onze voorkeur heeft".
FNV-bestuurder Niels Suijker vindt het tekenend dat V&D kiest voor een hoger beroep. "Dat betekent dat het weer niet zal komen tot een fatsoenlijk gesprek. V&D laat hiermee zien dat het blijft vasthouden aan een eenzijdig dictaat.''
Verlaging salarissen bij V&D
De warenhuisketen bereikte eerder deze maand een akkoord met de verhuurders van zijn winkelpanden over verlaging van de huren. De banken waren vervolgens bereid de kredietkraan open te houden en aandeelhouder Sun Capital besloot extra kapitaal in V&D te steken. Daarmee werd een faillissement afgewend. Volgens V&D is het verplichte loonoffer het laatste puzzelstukje in het reddingsplan.
V&D heeft de salarissen van zijn werknemers in februari nog niet verlaagd. De warenhuisketen wilde eerst afwachten wat de rechter maandag zou beslissen over de voorgenomen salariskorting, zo bleek afgelopen week uit een nieuwsbrief van topman Don Roach aan het personeel. Als de rechter zou bepalen dat V&D de maatregel mag doorvoeren, dan houdt V&D in maart met terugwerkende kracht ook de salarisverlaging van februari in.
Lees ook
V&D mag lonen niet eenzijdig verlagen van rechter
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl